Nyt fra Råstof til Industrien

Roger McGuinn på Industrien


Mandag d. 9. oktober kl 20.00


Vi har efterhånden haft cremen af den danske musikscene på besøg på Industrien i Aarup. Enkelte lidt mere internationale stjerner er det også blevet til. Men alligevel i den overskuelige kaliber.

På mandag d. 9. oktober får vi besøg af det suverænt største navn, der nogensinde har gæstet Industrien. Roger McGuinn har indmejslet sig i rockhistorien i en grad så han er kendt og respekteret over hele kloden. Der findes næppe et rockleksikon i hele verden, hvor Roger McGuinns indsats ikke er bøjet som i neon.

Det er derfor klart at vi er utroligt stolte af at kunne præsentere en lyslevende legende på vores scene.

Roger McGuinns danmarksturne på blot fire koncerter er startet. Det er første gang han spiller i Danmark siden 1986. Tirsdag d. 3. oktober lagde han ud med et brag af en koncert i Amager Bio. Vi har af Gaffa fået lov til at bringe nedenstående anmeldelse af Amager-Bio-koncerten, der oprindeligt er blevet bragt på Gaffa's hjemmeside

Har du en ledig aften på mandag, så kom på Industrien, det bliver stort!


Roger McGuinn
Amager Bio, København
Live 03/10-2006


Veloplagt storytelling i Amager Bio.

Det er blevet lidt af en trend blandt gamle rockkoryfæer at rejse rundt med et storytelling show. Sådan en solokoncert, hvor man fortæller lidt anekdoter og lidt om baggrunden for de berømte sange, ind imellem at man afleverer sit sangkatalog. The Kinks' frontmand Ray Davies startede vel trenden, og VH1 har såmænd gjort det til et tv-programformat. Det er også en vældig praktisk trend. Musikerne kan komme på landevejen, rundt i verden og møde publikum uden at skulle investere i et roadshow, der ikke er økonomi til. De behøver sådan set bare at tage guitaren med i kufferten. Og så skal de heller ikke trækkes med eventuelle gamle bandkolleger og mindes om historisk turnéfnidder. Det er oplagt, at det kommer an på den enkelte musiker, om idéen holder. Er sangene stærke og mange nok til at bære showet, er historierne gode nok, og kan musikeren på egen hånd aflevere sange og historier, så de lever i et nuet? For uanset hvor nostalgisk materialet måtte være, så er enhver live performance jo en her-og-nu-præstation, ikke en fortid. Ray Davies havde materiale, sange og showmanship, så sangene fik en yderligere dimension. Andre har haft tungere ved at gøre fortid til nutid.

Så det var med spænding, at man entrede Amager Bio for at høre folkrock-legenden Roger McGuinn, stifter, sanger og guitarist i The Byrds. Men skepsis blev hurtigt vendt til fuldstændig overgivelse. McGuinn havde vel allerede trumferne i ærmet med Byrds’ arvegods i bagagen, både egne sange og indspilninger af andres sange. Det er vel et af de stærkeste bagkataloger i rockhistorien. Samtidig ramte hen en perfekt klangbund hos et særdeles medlevende og loyalt publikum. Og han havde både mentalt og musikalsk overskud til at få musikken ud over scenekanten og ind i de nostalgisk hjertekamre hos tilhørerne, der for de flestes vedkommende var gamle nok til at have forelsket sig i sangene for 40 år siden.

Koncerten startede med et elegant og effektivt lille anslag, da McGuinn allerede ude i kulissen startede guitartemaet til Dylan's "My Back Pages" (“I was so much older then, I'm younger than that now”), inden han roligt skridtede ind til mikrofonen med en sang, der var en perfekt indledning til et retrospektiv koncert. Derfra tabte han ikke publikum i ét sekund.

Med små historier om hans indgang til musikken, hans inspirationer, starten på The Byrds og tilblivelsen af de bedste sange limede han koncerten sammen, uden at det på noget tidspunkt blev klægt eller langtrukkent. Fra "My Back Pages" gled han over i sangene fra filmen “Easy Rider”, ikke mindst "Ballad of Easy Rider". Så kom han rundt i nogle af sine referencer i traditionel folkemusik, Leadbelly, bluessange, en irsk folkesang som "Finnegans Wake", inden han for alvor tog fat på Byrds.

Og savnede man så Gene Clark, David Crosby, Chris Hillman eller Gram Parsons under klassikere som "Mr. Tambourine Man", "Turn, Turn, Turn", "Fifth Dimension", "Eight Miles High", "Mr. Spaceman", "I'll Feel a Whole Lot Better", "Going Back", "Chestnut Mare", "He was a Friend of Mine"?

Egentlig ikke, for sangene fik deres eget nye liv i McGuins enkle versioner, de fleste spillet på hans specielle 7-strengede guitar. Publikum fik også mulighed for at lege med, for eksempel som entusiastisk skrigekor på ""So You Want To Be a Rock'n'Roll Star", inden koncerten blev rundet af med Goffin/Kings "Going Back", også en symbolsk sang til lejligheden: "I found out it's legal to get older, so I can play the game of life again".

Som aftenen skred frem, gik det også op for McGuinn selv, at koncerten havde fænget på den magiske gnist. Så ekstrasættene blev næsten lige så lange som den ordinære koncert, inden det endegyldigt sluttede med en sing-along-udgave af Dylan's "The Times They Are A-Changing". Tiderne skifter. Men klasse holder længe, som Roger McGuinn i topform demonstrerede i Amager Bio.

Af Henry Rasmus


Billetbestiling og bestilling af medlemskab på billet@raastof-industrien.dk eller på Aarup Bibliotek, tlf 64 43 23 43

Vi kan desværre ikke på Industrien tage imod DanKort