Nyt fra Råstof til Industrien

Eidsvåg er sin egen tjener


Fredag d. 23. marts 20:00


Nordmanden og musikeren Bjørn Eidsvåg sætter mere pris på livet end nogensinde

Af Simon Staun, Fyens Stiftstidende

En sommerdag af de allersmukkeste padler 45-årige Bjørn Eidsvåg rundt i kajak. Bagefter sidder han med en kølig bajer og betragter det spejlblanke hav. Med ét slår det ham, at muligheden for, at han har flere somre bag sig end foran, er særdeles stor.

- At jeg havde brugt størsteparten af mine somre, fik mig for alvor til at tænke på, hvilket forhold jeg havde til døden. Det fik mig til at skrive sangene til mit nye album "Nåde", der handler om døden og det, der måtte komme bagefter, fortæller den nu 52-årige Bjørn Eidsvåg.

Som det så ofte sker, når mennesker får døden eller dens efterdønninger på tæt hold, så resulterede det i, at han begyndte at leve mere, end han nogensinde har gjort.

- Jeg hygger mig mere. Jeg træner for første gang siden min ungdom, jeg drikker kun gode vine og omgiver mig med godt selskab. Om det var muligt, så er jeg blevet endnu mere livsnyder, fortæller Bjørn Eidsvåg.

En simpel musiker

I mere end 20 år er Bjørn Eidsvåg i Danmark blevet omtalt som den syngende præst eller rockpræsten. Men han foretrækker den simple og korrekte titel: musiker.

- I Norge er man præst, indtil man går til biskoppen og siger, at man ikke længere vil tilhøre kirken. Så selv om jeg kun har arbejdet som præst i otte år på et psykiatrisk hospital for 20 år siden, så er jeg stadigvæk præst. Kombineret med rockmusikken, så har man et prædikat, der sidder godt fast, fortæller Bjørn Eidsvåg.

Han er slet ikke i tvivl om, hvorfor hans fortid som præst hænger ved.

- Det er jo så tilpas specielt, at en præst laver den type musik, som jeg gør. Desuden er jeg ikke en typisk kristen, og det har gjort det mere interessant. Jeg har aldrig selv ønsket at blive omtalt som "rockpræsten". Det lyder så useriøst. Selv ville jeg aldrig gå til en koncert med sådan én, understreger Bjørn Eidsvåg og griner højt.

En prædiken om livet

Til trods for Bjørn Eidsvågs beherskede misfornøjelse over sit danske øgenavn, så kommer otte ud af de 10 koncerter på hans kommende turné til at foregå netop i kirker.

- Rent lydmæssigt så passer kirkens rum perfekt til min musik. Og specielt til det seneste album, der rent tematisk er tæt knyttet til kirken. Man udtrykker sig på en anden måde i en kirke, fordi publikum i højere grad forventer at få substans. Og som formidler bliver man også lidt højtideligt stemt, når det ikke lugter af øl, siger Bjørn Eidsvåg.

Der er en stor forskel på at stå på prædikestolen, som han for øvrigt aldrig har gjort, og så servere sit eget personlige budskab fra en altertrappe eller på et spillested.

- Alligevel er min musik min egen prædiken om livet. Den handler om, at kærligheden er større end vor evne til at elske. Det er for mig nåde. Det tror jeg på. Og det gør mit liv stort og spændende, fortæller Bjørn Eidsvåg.

Han understreger, at når man prædiker, så er man kirkens tjener. Som musiker er man sin egen tjener.

- Jeg er helt fri, selv om jeg forsøger at være loyal over for rummet, forklarer Bjørn Eidsvåg.

Brug for ekstasen

Bjørn Eidsvåg er forvisset om, at folk har behov for noget at tro på. De har behov for ekstasen. Og om de så får det dækket gennem religion eller musik er sekundært.

- For mig handler det om at erkende, at der findes noget, der er større end os selv. Og den følelse kan mange sikkert opleve gennem musikken. Desværre er musik i dag primært "sukkersødt". Det er kommercielt. Det er mode og design, konkluderer han.

Hans ambition er, at lyttere og publikum kan og vil fordybe sig i hans sange og finde et andet niveau i teksterne.

- Det er mit håb. Jeg siger ikke, at det altid lykkes. Men nogle gange laver jeg bevidst musik, som skal forstyrre lidt, så man ikke forstår den. En trist sang får en let melodi og omvendt. Det handler om at fange folks opmærksomhed, og det er en spændende udfordring.

Industrien, Aarup, fredag kl. 20.00


Skal dit logo stå her?
Så kontakt info@raastof-industrien.dk
Skal dit logo stå her?
Så kontakt info@raastof-industrien.dk
Skal dit logo stå her?
Så kontakt info@raastof-industrien.dk
Billetbestiling og bestilling af medlemskab på billet@raastof-industrien.dk eller på Aarup
Bibliotek, tlf 64 43 23 43. Vi kan desværre ikke på Industrien tage imod DanKort