Nyt fra Råstof til Industrien

Tommy Sands spiller på Industrien

Fredag d. 14. november, kl 20:00

Entre: 100 kr


En stærk personlighed med stærke holdninger

Forhandlere fra den irske regering, den britiske regering og parterne i den nordirske konflikt er samlet i Stormont palæet, som tidligere var Nordirlands parlament. Det er foråret 1998, og nu vil man nå en fredelig løsning på den århundredlange konflikt. Løsningen ligger imidlertid ikke lige for. Alt for meget had er bygget op mellem protestanter og katolikker gennem alt for mange år.

Pludselig hører forhandlerne sang fra pladsen foran Stormont.

Udenfor står den nordirske folkemusiker Tommy Sands. Han har samlet 10 katolske og 10 protestantiske børn. Sammen med den bosniske cellist Vedran Smailovic synger de "Down By The Laganside", en sang Tommy Sands har skrevet til lejligheden. Lagan er den flod, der som en anden Berlin-mur har delt Belfast mellem protestanter og katolikker, men bliver i Tommy Sands formulering et sted, hvor protestanter og katolikker kan mødes og være sammen som venner.

Det er ikke særligt overraskende, at Tommy Sands forsøgte at påvirke processen i den kritiske fase, hvor forhandlingerne var ved at gå i hårdknude. "The troubles", som nordirerne med nogen underdrivelse kalder deres borgerkrig, sidder helt inde på rygmarven af ham. Han voksede op på en lille gård i den sydligste del af Nordirland. Den del, der kaldes banditland, fordi den Irske Republikanske Hær - IRA - kunne udføre terroraktioner og hurtigt flygte tilbage over grænsen til republikken Irland.

Det var også her, han som ung oplevede den tragedie, som han skildrer i sin kendteste sang "There Were Roses." I 1974 blev en af Tommy Sands protestantiske venner dræbt af katolikker. I et udslag af tragisk ironi valgte de lokale protestanter at dræbe en af det første offers allerbedste venner. Øje for øje og tand for tand har altid været en integreret del af Nordirland.

But centuries of hatred have ears that cannot hear
»An eye for an eye« was all that filled their minds
And another eye for another eye, till everyone is blind

Kender du ikke Tommy Sands? Så tag et lyt på hans Myspace-side.

Med sig på denne sene efterårsaften i Aarup har Tommy sine børn Moya og Fionan på hhv violin og banjo, så der er lagt på til medrivende aften med iørefaldende og velspillet musik fremført af særdeles dygtige musikere!

Billetter kan bestilles pr mail på billet@raastof-industrien.dk, bestilles telefonisk på Aarup Bibliotek (64 43 23 43), eller afhentes på Industrien i bibliotekets åbningstid.

Skal dit logo stå her?
Så kontakt info@raastof-industrien.dk
Billetbestiling og bestilling af medlemskab på billet@raastof-industrien.dk eller på Aarup
Bibliotek, tlf 64 43 23 43. Vi kan desværre ikke på Industrien tage imod DanKort